Valtellina je jednou z nejmenších a nejméně známých vinařských oblastí Itálie.
Údolí na severu Lombardie sevřené mezi třítisícovými alpskými štíty, úžasné scenérie, extrémní sklon a nekonečné schody místních vinic tvoří dechberoucí kulisy pro skutečné hrdiny, kteří v těchto extrémních podmínkách pěstují fantastické Nebbiolo, kterému místní vinaři neřeknou jinak než Chiavennasca. Místní kamenné terasy jsou s celkovou délkou téměř 2.500 km nejdelší v Itálii.
Nebbiolo podle některých zdrojů pochází z Piedmontu, podle jiných má tato odrůda původ v Lombardii na úpatí Alp nedaleko jezera Como. 80 % produkce se prodá v okruhu zhruba 150 km od místních vinic. Víno z Valtelliny je tak poměrně vzácné a nedostupné. Díky malé rozloze vinic je jeho produkce omezená a každý ročník je rychle vyprodaný.